Eminescu – acest Iisus al slovei noastre româneşti

În fiecare an, la mijloc de gerar, suntem toţi cu gândul la Eminescu şi trăim momente de bucurie şi de recunoştinţă. Sărbătorirea – la 15 ianuarie- a naşterii celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, constituie, pentru elevi şi profesori, prilej de a intra în atmosfera înălţătoare, în care îl regăseşti pe Luceafărul poeziei româneşti.

Personalitatea sa a fost evocată în acest an de către elevii Şcolii Gimnaziale Nr.10 Bacău într-o atmosferă de sărbătoare, într-un ambient deosebit, la Biserica Sfântul Gheorghe din Bacău.

În deschiderea programului, doamna profesoară Iulia Jicu, directoarea şcolii, le-a vorbit celor prezenţi despre ceea ce (mai) reprezintă Eminescu pentru literatura română şi cea universală, evidenţiind importanţa operei sale pentru istoria şi cultura poporului nostru. Mesajul transmis limpede celor prezenţi la această întâlnire de suflet a fost că vom exista atâta timp cât îl vom apăra pe Eminescu, cât îl vom iubi pe Eminescu, cât îl vom citi pe Eminescu.

„…şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume…/ Li s-a spus Eminescu” – sub acest generic, un grup de elevi ai claselor V-VIII, coordonaţi de doamnele profesoare Iulia Jicu, Luiza David, Lăcrămioara Muscalu, Sînzîiana Dumea, Irina Bostănescu, Lia Chelaru, Ana Sicinschi, Aurelia Deju, Maria Sora şi Angela Rojniţă, l-au sărbătorit pe Poet. Iubitori ai operei lui Eminescu, copiii au pregătit şi prezentat scurte eseuri, recitări de poezii – aparţinând celui omagiat şi despre cel omagiat – reunite într-un interesant colaj, cântece pe versurile sale- în limbile română şi franceză- şi o expoziţie intitulată ,,Chipul drag al lui Eminescu” – reprezentat în creaţii plastice. Elevul Măgirescu Ştefan, de la clasa a VIII-a A, a încântat publicul prin recitalul său, acompaniat de chitară. Micii artişti i-au purtat pe cei prezenţi pe sub Teiul lui EminescuPe lângă plopii fără soţ, pe Lacul plin de nuferi şi mai departe, mai departe, în lumea feerică a poeziei eminesciene. Prin vers şi cântec, elevii şi-au dovedit talentul şi preţuirea faţă de Poetul nepereche, precum şi faptul că flacăra poeziei eminesciene va rămâne veşnic vie. Iar pentru aceasta, au fost răsplătiţi cu felicitări şi aplauze.

A fost o adevărată sărbătoare, o emoţionantă invitaţie pentru o călătorie în timp şi spaţiu, în universul operei eminesciene.

În încheierea programului, părintele paroh Constantin Gherasim le-a mulţumit elevilor şi profesorilor, felicitându-i pe micii artişti pentru implicarea şi dăruirea de care au dat dovadă, pentru bucuria de a-l fi adus, fie şi doar pentru câteva clipe, pe Eminescu la el acasă.

Prof. Lia Chelaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s